Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

 

 Torstai 18.7.

Kulttuuritalo Wanha Rautakauppa, kirjakauppa ja galleria

 

KLO 10  Kirjamessujen avaus,  Jyrki Vainonen, kirjailija, Suomen Kirjailijaliiton pj 2015-2017

 

KLO 10.30 Kuka tahansa osaa lentää -taidenäyttelyn esittely 

Kouvolalaisen kuvantekijän Sissi Ramstedtin ja merikarvialaisen, Lapualla asuvan kirjailijan Juha Mäntylän    mystisen kohtaamisen ja yhteistyön tuloksena syntyneen näyttelyn ja kirjan Kuka tahansa osaa lentää esittely

 

KLO 11 Uutta eurooppalaista kirjapainotekniikkaa 

Kamile Kalibataite, Vilna Liettua (englanniksi, tulkkaus)

 

KLO 12 Kirjansidonnan työpaja -Hanna Peräkylä

Tekstiilitaiteilija Hanna Peräkylä ohjaa kaikille avoimen kirjansidontatyöpajan, 
jossa valmistetaan pieni muistikirja helpolla sidontamenetelmällä ilman liimoja.
Kirjan kansissa hyödynnetään arkisia kierrätysmateriaaleja; pakkauspahveja ja voimapapereita.
Halutessaan kannet voi kuvioida värikynin ja paperikollaasein.
Työpajasta löytyy kaikki tarvittavat materiaalit.
Työpaja sopii kaikille yli 10-vuotiaille.

 

 

KLO 14  Silja Vuorikuru: Aino Kallas - kirjailija Suomen sillalla

Luennoitsijana kirjallisuudentutkija, FT Silja Vuorikuru, joka on kirjoittanut elämäkerran Aino Kallas – Maailman sydämessä (SKS 2017, vironkielinen käännös Varrak 2018). Myös Vuorikurun väitöskirja (2012) käsitteli Aino Kallaksen tuotantoa. Parhaillaan Vuorikuru laatii tutkimusta suomalaisista 1910-luvun Titanic-aiheisista teksteistä.

Luento tarkastelee Aino Kallasta Suomen ja Viron yhteisenä kirjailijana. Aino Kallas kirjoitti suomeksi, mutta kuvasi tuotannossaan pääasiallisesti Viroa. Kallas saavutti myös kansainvälistä mainetta asuessaan Lontoossa vuosina 1922-1934. Kirjailijan tunnetuimmat teokset - etenkin ihmissusiaiheinen pienoisromaani Sudenmorsian (1928) - ovat puhutelleet useita lukijapolvia eri maissa.

 

 

KLO 15  Helena Berg , Johanna Hasu: Laulusarja Kuoleman joutsen, Op.21

Mezzosopraano Helena Berg esittää yhdessä pianisti Johanna Hasun kanssa Tauno Pylkkäsen säveltämän laulusarjan Aino Kallaksen teksteihin. Sisältää 5 yksinlaulua.

 

 

KLO 16 Kirjailijavieras Virosta: Roland Tönisson 

Tönisson on virolais-suomalainen ortodoksipappi, ratikkakuski ja kirjailija, jonka tuotannosta on käännetty suomeksi tallinnalaisen mielisairaalan kuvaus Osasto 26 ja Helsinkiä virolaisen ratikkakuskin näkökulmasta kuvaava tarinakokoelma Toisella linjalla. Haastattelija, Ella Laurikkala.

 

KLO 18-20 Kirjoittajayhdistys Paltta ry:n Uusien kirjojen ilta

Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan kirjoittajayhdistys Paltta ry:n Uusien kirjojen illassa tuoreita teoksiaan esittelevät mm. kirjailija Tarja Okkonen (Kruts krats) Klaukkalasta, kotkalainen kirjailija Mikko Haaksluoto (Laseista läpi), helsinkiläiset tietokirjailijat Ritva Kattelus ja Tom Jokinen (Eläkettä & eliksiiriä), kuusankoskelainen runoilija Kati Kunnaala (Valossa), haminalainen tietokirjailija Eila Suominen (Suuren Rantatien julma pikkuviha 1741-1743), lappeenrantalaiset runoilijat Sara Sand (Kaupan kupeessa viluiset varikset) ja Lea Lignell (Yön tummat varjot).

Tilaisuuden juontaa Paltan puheenjohtaja Kirsi Komulainen.
Paltta ry:n myyntipöytä löytyy koko messujen ajan Kirjahallissa.

 

 

 

 

Wanha kirjahalli, Kulttuuritalo Wanhan Rautakaupan piha

KLO 10 Messukirjakauppa ja markkinatori aukeavat

 

KLO 10.30 Ryhdytään kirjoittamaan 

Kirjailijat Kirsi Pehkonen, Olli Sarpo ja Jorma Hyvönen antavat aloituslauseen ja jatkavat yhdessä yleisön kanssa kirjoittamista. Vuorovaikutteista keskustelua kirjoittamisen menetelmistä ja kirjailijoiden erilaisista tavoista edetä ensimmäisestä lauseesta kohti valmista kirjaa. Kirsi Pehkosen kirjan Käsikirjoituksesta kirjaksi esittely.222222

 

KLO 12  Kirjailijahaastattelu Laura Laakso: Mrs. Milkyway

Mitä jos luonnonlait mullistuisivat kesken juomatarjoilun? Laura Laakson esikoisromaani Mrs. Milkyway sukeltaa lentoemännän inhimillisiin pelkoihin ja hurjiin fantasioihin. Romaani on yhtaikaa sekä vakava että leikkisä, sekä syvällinen että pinnallinen. Itku ja nauru vuorottelevat, ja aivot heittävät tuon tuosta kolmoislutzin. Surrealistiksikin äityvä teksti räjähtelee sfääristä toiseen. Pyörteinen kerronta hämmentää ja uudistaa suomalaista nykykirjallisuutta. ja lennättää lukijansa jonnekin absurdien unien ja arkisen economy-luokan rajamaille.

 

KLO 13  Kisu - Onnestain on puolet sinun

Kisu Jernström kertoo tuoreesta elämänkerrastaan ja musisoi yhdessä ystävänsä Harri Saksalan kanssa.

Yhteinen musiikillinen taival alkoi Topmost-yhtyeestä 60-luvulla ja tänä vuonna yhtye teki menestyksekkään konserttikiertueen "55 Years Happy Together". Haastattelijana elämänkerran kirjoittanut Elina Saksala.

 

 

KLO 14 Olli Sarpo opiskelijahaastattelussa

Kirjallisuusdiplomikurssin suorittaneet opiskelijat Anna Kosola ja Maija Kärkkäinen valitsivat kirjamessujen esiintyjistä haastateltavaksi Olli Sarpon. Tiukka tentti luvassa kirjasta Olemisen tapaluokkia.

 

 

KLO 15 Ella Laurikkala: Siirtolainen, haastattelija Elina Saksala

 

KLO 16 Jo`Buddy ja Maija Joutjärvi

Viime vuonna muusikko ja juurimusiikin virtuoosi Jo’ Buddy matkasi Tampereelta Amerikkaan soittamaan kapakoihin ja kadunkulmiin seuranaan toimittaja Maija Joutjärvi. Tuloksena syntyi Jo' Buddyn laulumaat, teos Jo' Buddyn omaäänisen musiikin alkulähteistä. Nyt Jo' Buddy ja Maija Joutjärvi saapuvat KymiLibriin  keskustelemaan Jo' Buddyn laulumaista sekä matkastaan bluesin ja rootsin laulumaille. Haastattelijana on kustantaja Vesa Tompuri.

Jo’ Buddyn laulumaat (Aviador, 2019) kertoo pikku hiljaa eläväksi legendaksi tulleen Jo' Buddyn soundin juurista. Se juontaa nimensä päähenkilönsä usein toistamasta määrittelystä, jonka mukaan hänen laulumaitaan ovat Yhdysvaltojen etelävaltiot ja myös osa Karibian saarista. Teos on paitsi kokoelma hienoja tuokiokuvia Amerikan musiikkilavoilta myös kirjoittajansa Maija Joutjärven pitkäaikaisen bluesharrastuksen ja Jo’ Buddyn musiikkia kohtaan tunteman kiintymyksen kiteytymä. Jo' Buddyn laulumaita kuvittavat valokuvaaja Juha Tanhuan katujen ja klubien eläväisyyden vangitsevat kuvat.

Jo’ Buddy (oik. Jussi Raulamo) on omistanut elämänsä afroamerikkalaiselle rytmimusiikille, joka hänelle on paljon laajempi käsite kuin tuttu kaksitoistatahtinen bluessointukulku. Sen osoittaa myös hänen monimuotoinen, ehdottoman uniikki soundinsakin. Myös kantria ”laulumaidensa” musiikkina diggaava Jo’ Buddy on yhtä lailla kotonaan soittaessaan kadunkulmassa tai isolla kansainvälisellä festivaalilla kuin matkatessaan Amerikan mantereella.

 

KLO 20 Myllykosken Metallimiesten kuoro

Upea konsertti, jossa tunnetut suomalaiset iskelmät on sovitettu mieskuorolle.

Säestää Vokki-yhtye

Johtaa dir.mus. Jouni Sjöblom

 

Opastettu kävelykierros, Kouvolan matkailuoppaat ry

KLO 17.30-19.00 - Kenraalin ajoista Patruunan päiviin

Lähtö: Seuratalon parkkipaikalta, Myllykoskentie 3, Myllykoski

Kierroksella tutustutaan Myllykoskeen Waldenin jalanjäljillä.Lähtö Seura-talon parkkipaikalta, Myllykoskentie 3. Järjestäjä Kouvolan matkailuoppaat ry.

Maksu 5 euroa

 

 
Koko päivän lasten piirustusnurkka/kilpailu Wanhan rautakaupan sisätiloissa / Mötto Oy

 

Perjantai 19.7.

Kulttuuritalo Wanha Rautakauppa, kirjakauppa ja galleria

 

KLO 10 Kirjailijan kanssa aamukahvilla

Aamiaisrupattelun vetää Kirsi Pehkonen 

 

KLO 11 Hengellisyys kirjallisuudessa

Riitta Huovila keskustelee teologi-kirjailija Marjo Ojalammin kanssa ja Juhani Huovila jututtaa niin pappina kuin ratikkakuskina työskentelevää kirjailija Roland Tõnissonia hengellisyydestä, ihmisyydestä, uskonnon käytöstä vallan välineenä, mielenterveysongelmien kohtaamisesta ja ihmisenä olemisen vaikeudesta. 

 

KLO 13  Kirjanjulkistus: Johanna Hasun runokirja Karataan

Uusi kirja muodostaa parin runokirjan Kurjet palaavat vielä kanssa. Niistä löytyvät sanat niin kukoistavaan kuin katoavaan onneen. Kirjanjulkistusta juhlitaan pienellä tarjoilulla.

 

KLO 13.30 Kahvikonsertti  "Niin laskeutuu ilta"

Tunnelmallinen konsertti kuljettaa läpi ihmisen elämän suurien tunteiden: rakkauden, surun, luopumisen ja ilon. Johanna Hasun runot vuorottelevat laulujen kanssa ja muodostavat kokonaisuuden, joka päättyy toivoon: maailma on kaunis. Laulujen säveltäjiä mm. Kaj Chydenius, Anssi Tikanmäki, Toivo Kärki ja Veli-Matti Karen.  Johanna Hasu, laulu ja piano, Katariina Ruokonen, alttoviulu ja Päivi Stenvall, huilu.

 

KLO 15  Kirjailija Timo Sandberg ja Kirjailija Jorma Hyvönen haastattelevat toisiaan!

He tunsivat toisensa pari vuosikymmentä ennen Timon esikoiskirjaa ja vielä kauemmin ennen Jorman esikoista. Jorma on haastatellut Timoa moneen kertaan, mutta Timo ei Jormaa kertaakaan.

Luvassa hauska juttutuokio uusissa rooleissa.

 

 

KLO 15.45  Kirjamyyjän dekkarivalinnat

Reunan kirjakaupan myyjä Jarkko Ryynänen valitsi kaksi dekkaristia haastateltavaksi: Kylmäkorpi-dekkareita kirjoittavan Jasu Rinneojan ja Riku Talvitien, jonka uusin dekkari Viimeinen lähetys ilmestyitoukokuussa.

 

KLO  16.30 Harri V. Hietikko opiskelijatentissä

Matkailualaa opiskeleva Juho Bebeh teki kirjalisen matkan teoksessa Pandemian jälkeen kuvattuun tuhon jälkeiseen Suomeen ja haastattelee kirjailijaa.

 

KLO 17.30 Lava on vapaa!

 Lavarunouskollektiivi Helsinki Poetry Connectionin open mic kutsuu kaikki runoilijat, räppääjät, jutuniskijät ja sanoittajat mikin äärelle. Tapahtuman juontavat ja lavan lämmittelevät Nihkee Akka ja Veera Milja. Ei ennakkoilmoittautumista,

 

Anjalankosken teatteri

KLO 15  Maailmanpolitiikan paneeli

Ylen Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mika Hentunen, Venäjän kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall, valtio-opin professori Hanna Wass ja Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola keskustelevat Suomen EU-puheenjohtajakauden ajankohtaisista kysymyksistä, Venäjä-suhteista ja Trumpin Amerikasta.

Mika Hentusen kirjan Miehemme maailmalla julkistus.

 

Wanha kirjahalli, Kulttuuritalo Wanhan Rautakaupan piha

 

KLO 10 Messukirjakauppa ja markkinatori aukeavat

 

KLO 10.30-11.30 Osuuskumma: kirjan tekeminen yhdessä

 Osuuskumman kirjailijat Jussi Katajala, Nadja Sokura ja Tarja Sipiläinen keskustelevat spekulatiivisen fiktion kirjoittamisesta ja osuuskuntamuotoisesta kustantamisesta.

 

KLO 12 Dekkaristipaneeli

Rikoskirjailijat  Helena Väisänen, Jasu Rinneoja, Mika Hentunen, Juha Mäntylä ja Harri V. Hietikko ottavat mittaa toisistaan ja vastaavat yleisön kysymyksiin: millainen on koukuttava dekkari, miten yksityiskohtaisesti murhan voi kuvata, pitääkö syyllisen paljastua vasta viimeisellä sivulla, miksi ihmisen pahuudesta pitää kirjoittaa ?  

 

KLO 13 Kiinnostavatko suomalaiset dekkarit ulkomailla?

Vieraana Beat Hüppin sveitsiläisestä Antium-kustantamosta, keskustelemassa kirjailijat joiden teosten käännösoikeuksia on myyty ulkomaille, mm. Helena Väisänen, Mika Hentunen ja Harri V. Hietikko. Mikä Suomessa kiinnostaa? Mitä käännöksessä pitää ottaa huomioon?

 

KLO 14-16 ohjelmalavalla on roudaustauko. Silloin on hyvä hetki tavata kirjailijoita, tutustua messukirjakauppaan ja nauttia kahvilan antimista.

Illan musiikkipitoiseen ohjelmaan eturivin paikat varataan lipun ennakkoon ostaneille, Netticket-lippupalvelu, info@kymilibri.fi tai puh. 040 578 8049.

 

KLO 16 Kitarismia - esittelyssä AnteroJakoilan elämänkerta

Kitaramaestro Antero Jakoila on luonut huikean, jo yli 50 vuotta jatkuneen uran. Omien tango- ja flamenco-levytystensä ohella häntä on kuultu mm. sellaisilla kappaleilla kuin Paratiisi, Fiilaten ja höyläten, Lumi teki enkelin eteiseen, Ajetaan tandemilla, Olen nähnyt Helga-neidin kylvyssä, Daa-da-daa-da ja La dolce vita.

Suomi-rockin järkäleet Hectorista ja Tuomari Nurmiosta M. A. Nummiseen, Somerjokeen ja Dave Lindholmiin ovat hyödyntäneet Anteron kitarismia. Kumppaneina ovat olleet myös Anneli Saaristo, Aki Kaurismäki, Kimmo Pohjonen sekä Astor Piazzollan orkestereiden tangotaiturit.

Uudesta kirjasta Anteron sanoin: ”Nyt tulee faktaa. Haluan kertoa ammattilaisen inside-näkökulmia siitä, mistä muusikkona olossa on kysymys. En ole pyrkinyt rock’n’ roll-sankariksi, mutta aina on menty kitaran tarjoamien loputtomien vaihtoehtojen pauloissa.”

Kirjan tekijät Jaakko Riihimaa ja John Fagerholm, haastattelija Emppu Kupari

 

KLO 17.30  Kirjallinen musikaalikonsertti 

Sopraano Hanna Hasu, alttoviulisti Katariina Ruokonen ja pianisti Johanna Hasu

Musikaali- ja näyttämömusiikin helmiä sekä suurelle yleisölle vieraampia lauluja. Konsertin punaisena lankana on musikaalien yhteys kirjallisuuteen. Suomessa on myös sävelletty musikaaleja kirjailijoista: ohjelmassa on musiikkia mm. Aleksis Kivi -musikaalista. Muita "kirjallisia" musikaaleja ovat esimerkiksi Cats (T.S. Eliot: Old Possum´s Book of Practical Cats), Les Misérables (Victor Hugon samanniminen teos, suom. Kurjat), Myrskyluodon Maija (Anni Blomqvist: Stormskärs Maja) sekä West Side Story (pohjautuu Shakespearen Romeo ja Julia -tarinaan).

KLO 20 Livekirjoitus yhdessä yleisön ja progebändin kanssa

Mooses Mentula ja Masinaattorit

Mooses & Masinaattorit vie yleisönsä matkalle, jonka maisemat syntyvät kirjoittamisen, kuvien ja progressiivisen rockin keinoin.

Kirjailija Mooses Mentula ja Masinaattorit -yhtye luovat lavalla tarinan, jonka elementteihin yleisökin pääsee vaikuttamaan. Mentulan kirjoittamaa tarinaa voi seurata paikan päällä valkokankaalta kuvallisten taideteosten höystämänä. Progerockyhtye Masinaattorit puolestaan maalaa maisemaa instrumentaalimusiikin keinoin.

Konseptilla sekoitetaan taiteenalojen rajapintoja innovatiivisella tavalla: soittajat kertovat tarinaa ja kirjoittaja soittaa. Yleisö, kirjailija ja muusikot rakentavat illan aikana yhdessä kokonaisen sanoista, kuvista, musiikista ja lavashowsta koostuvan maailman. Mooses ja Masinaattorit esiintyivät yhdessä ensimmäistä kertaa Tuusulan Taiteiden yössä 2016. Kokeellinen esitys sai paljon kiitosta, jonka siivittämänä konseptia on kehitetty entistä kompaktimpaan ja viihdyttävämpään muotoon.

Masinaattorit on äänekäs nyökkäys. Omien turbulenssiensa vankina oleva tuulivoimala ja kokeilevien keittiöiden kalakastike.

Masinaattorit on kirjailijan paras painajainen.

Masinaattorit: Aarne, Allan, Juha, Mikko & Olli

 

Stora Enson tehtaankerho, Majurintie 4 Inkeroinen

STORA ENSON KIRJAMESSUPÄIVÄ 

 

KLO 14 Painettu kirja vai e-kirja

Asiakaspalvelupäällikkö Harri Saarela, Stora Enso Anjalan Paperitehdas

Sähköisillä kirjoilla on oma paikkansa markkinoilla, mutta paperille painettu kirja on edelleen lukijoiden suosikki. Esimerkiksi Suomessa sähköisten julkaisujen osuus kirjamarkkinoista on  vain noin 5 % ja Saksassakin alle 10 %. Kouvolassa sijaitseva Stora Enso Anjalankosken tehtaat on Euroopan johtavia kirjapapereiden valmistajia.

 

KLO 15 Mitä on kirjallisuusterapia

Kirsti Trygg esittelee kirjallisuusterapian metodeja, yleisö pääsee osallistumaan harjoituksiin

 

KLO 16 Kirjanjulkistus: Timo Trygg: Mökki Murciassa

Mitä tapahtuu, kun ryhdyt rakentamaan omasta metsästä kaadetuista puista mökkiä Espanjaan? Toteutuvatko haaveet, muuttuvatko ne matkalla? Kustantaja Tarja Tornaeus Reunalta julkistaa uutuuskirjan. Hanna Mylyntausta Stora Ensolta haastattelee kirjailijaa. Flamenco-musiikkia esittää Los hombres, apas-tarjoilu.

 

KLO 17 Avoimet ovet kirkossa

Mahdollisuus tutustua Tehtaankerhon vieressä olevaan kirkkoon.

 

KLO 17.30 Alvar Aalto -kierros, ei ennakkoilmoittautumista

Lähtö kirkon pihalta. Inkeroisissa Aallon 1937-56 suunnittelemaan kokonaisuuteen kuuluvat Tehtaanmäen teollisuusrakennusten lisäksi Rantalinjan paritalot ja Tervalinjan rivitalot, kolme Insinööritaloa sekä kerrostaloja tehtaan työntekijöille. Aluetta täydentävät Tehtaanmäen koulu ja Karhunkankaan omakotialue.

 

Kirjailijaristeilyt 1

 

KLO 17:00 — 20:00

 Muistojen ja tarinoiden Kymijoki
Kotkalainen tietokirjailija Ulla-Maija Sievinen kertoo Kymijoella-kirjastaan, joen historian erikoisista tapahtumista ja nykyisten jokirannan asukkaiden elämästä sekä yrittäjistä, joita hän haastatteli kirjaa varten. Joki on tarjonnut elannon ja kulkureitin, mutta myös vienyt rakkaita syvyyksiinsä. Puu- ja paperiteollisuus kantaa nykyisin vastuunsa joen puhtaudesta.
Maksullinen 45 euroa
 
 
 Koko päivän lasten piirrustusnurkka/kilpailu Wanhan rautakaupan sisätiloissa/ Mötto Oy
 

Lauantai 20.7.

Kulttuuritalo Wanha Rautakauppa, kirjakauppa ja galleria

 

KLO 10 Kirjailijan kanssa aamukahvilla, aamiaisrupattelun vetää Harri V. Hietikko

 

KLO 11 Suora lähetys

Psykologi, Suomen mielenterveysseuran pitkäaikainen puheenjohtaja Pirkko Lahti ja kirjailija Katariina Hakaniemi keskustelevat Hakaniemen kirjan Suora lähetys aiheista: yksinäisyyden pelosta, haaveilemisen tärkeydestä, puhumisen vaikeudesta ja liiallisesta murehtimisesta.

 

KLO 12 Yhden kerran terapiaa 

Ratkaisukeskeiset terapeutit Henna Hovi ja Katariina Hakaniemi ravistelevat terapiassa käymiseen liittyviä ennakkoluuloja ja demonstroivat, millaista terapeuttinen keskustelu on. Haastateltavana myös kirjailija Samuel Monk Yleisön joukosta muutama onnekas pääsee ilmaiseen pikaterapiaan kahden kesken jommankumman terapeutin kanssa. 

Ennakkoilmoittautumiset:  terhi@kymilibri.fi

 

KLO 13 Julmien ja kauniiden laulujen talo

Ville-Veikko Liekkinen on pitkän linjan kitaristi ja laulaja, joka on viime vuosina omaksunut riisutun tyylin esittää tarinavetoisia laulujaan akustisen kitaran säestyksellä. Hänen musiikkinsa on kuin talo, jossa nurkan takana voi odottaa niin julmaa kuin kaunistakin. Verhojen välistä pilkottava loiste voi olla joko aurinko tai tulipalo. Kesto 30 min.

 

KLO 13.30 Olipa kerra - kunnes eräänä päivänä!

Piia Kleimolan draamatyöpaja 6-13-vuotiaille. Työpajassa käytetään tarinoita ja teatterin keinoja.Ryhmän jäsenet ovat sekä tarinan kertojia että sen henkilöitä. Tässä työpajassa ei ole pakkoa, oikeaa eikä väärää!

Kesto voin 1h.

 

KLO 15 Pelkäätkö tarttua selkokirjaan?

Pelko pois, selkeät ja helppolukuiset kirjat on tarkoitetu kaikille lukijoille, ja erityisesti niistä on iloa kiireisille lukemisen unohtaneille urakiitäjille, uuslukutaidottomille, ikääntyneille ja suomea huonosti osaaville. Selkokirjailijat Sanna-Leena Knuuttila ja Jasu Rinneoja kertovat omista kirjoistaan ja kokemuksistaan, sään mukaan galleriassa tai laiturilla.

 

KLO  18  Tule kirjailijan haastateltavaksi!

Trillereiden ja toimintakirjojen tekijä Samuel Monk (mm .Temudzin-trilogia  ja Jem Sepänpoika) haastattelee lukijoita "Monk`s Cornerissa", sään mukaan joko galleriassa tai laiturilla. TV-yhtiöidenkin kanssa työskentelevä kirjailija hakee lukijoilta ideoita uusiin projekteihin.

 

KLO 19  Runoesitys Päivien kimallus

Päivi Virta-Sihvola ja Päivi Pollari esittävät runoja naisista ihmisille. Mukana runoja mm. Rosa Liksomilta, Marja-Leena Mikkolalta, Arto Melleriltä, Arja Tiaiselta, Anna-Leena Härköseltä ja Sinikka Nopolalta.

 

Anjalankosken teatteri

TIETOKIRJAPÄIVÄ TEATTERILAVALLA

 

KLO 14 Kapina tehtailla - Kuusankoski 1918

Kesällä 1918 Kuusankoskea kutsuttiin Kuolemanlaaksoksi. Tehdasyhteisö oli sokissa. Kuukauden aikana oli teloitettu 280 punaista miestä ja naista. Seppo Aalto kertoo Tieto-Finlandialla palkitusta teoksestaan. Suomen Tietokirjailijoiden ohjelma, haastattelijana Kini Laine.

 

KLO 14.45 Kymijoen historiaa ja nykyisyyttä

Kotlaisen tietokirjailijan Ulla-Maija Sievisen uusi kirja Kymijoella kertoo joen historiasta ja elämästä jokivarressa nykyisin. Asukkailta on kerätty kirjaan tarinoita ja kuvituksena ovat Eero Ravin vanhat postikortit. haastattelijana Kini Laine.

 

KLO 15.30 Onni on oma piazza - ulkomailta ideoita omaan pihaan

Viheraluemestari Merja Naroma esittelee uuden kirjansa Puutarhatuliaisia ja kertoo, miten ulkomailla nähtyjen nähtyjen puutarhojen värit ja tunnelma voidaan toteuttaa Pohjolan oloissa. Naroma on esimerkiksi tuonut palan Afrikkaa kouvolalaiselle pihalle. Haastattelijana Kini Laine

 

KLO 16.15 Eläkettä ja eliksiiriä

Ritva Kattelus ja Tom Jokinen kertovat uudesta kirjastaan Eläkettä&eliksiiriä. Kirjassa on paljon tutkittua tietoa ja käytännön ohjeita ja vinkkejä elämästä nauttimiseen sen jälkeen kun työ loppuu. Kirjoittaja-yhdistys Paltta ry:n ohjelma. Haastattelijana Olli Sarpo.

 

Wanha kirjahalli, Kulttuuritalo Wanhan Rautakaupan piha

KLO 10 Messukirjakauppa ja markkinatori aukeavat

 

KLO 11-13 Joki-kirjoituskilpailun tulosten julkistus 

Raadin jäsenet Mervi Vyyryläinen ja Harri Kivelä julkistavatkilpailuteksteistä kootun antologian Joki - 33 kokijaa ja esittelevät valitut tekstit.

 

Kilpailun kymmenen parhaan tekstin esittely ja kirjoittajien kukitus. 

 

Voittajien julkistus ja kirjoittajien palkitseminen.

 

KLO 12.30 Joki-laulut 

Kirjoituskilpailun tekstien pohjalta syntyneiden laulujen esitys, säveltäjinä Mika Byman ja Jouni Sjöblom.

 

KLO 13 Joki-taulut

Tekstien pohjalta syntyneiden taideteosten julkistus, kuvataiteilijoina Merja Kilpeläinen, Taru Kurki ja Minja Kautiainen.

 

KLO 13.30  Reunapalat-näytelmäryhmä esittää 

Dramatisointi kirjoituskilpailuun saapuneen näytelmätekstin pohjalta. Rooleissa Leena-Kaisa Katajala, Jorma Liukkonen ja Iiris Harju.

 

KLO 15   J.S. Meresmaa: Voimapesä

Meresmaan kynästä on syntynyt kuusiosainen Mifonki-fantasiasarja ja Keskilinnan ritarit -trilogia.Novelleja on käännetty espanjaksi, englanniksi, ranskaksi, portugaliksi, ruotsiksi ja romaniaksi. Vaihtoehtohistoriallinen pionoisromaani Naakkamestari  voitti Robustoksen kirjoituskilpailun ja aloitti Ursiini-trilogian, jonka toinen osa, Imatralle sijoittuva Hämäränsäteet, ilmestyi 2018 ja päätösosa, Voimapesä, 2019. Sen tapahtumat sijoittuvat Verlaan. Haastattelijana Heikki Savola. 

 

 KLO 16 Kansanoopperakuoro: Kymijokiaiheisia lauluja

Vokki-yhtyeen säestämä kuoro esittää Kymijoki-aiheisia lauluja Jouni Sjöblomin kirjoittamista kansanoopperoista. Puvustus ajan hengen mukainen (1860-luku). Ryhmä esiintyy elokuussa 2019 Elimäen museonäyttämöllä (Aleksanteri II:n aikaan-kansanooppera)

 

KLO 20 Vokki-yhtye esittää: Kansankuvausta suomalaisen kirjallisuuden hengessä

Kansanmusiikkikokoonpano tunnetaan suomi-kantrin ja kymenlaaksolaisen maalaismaiseman kuvaajana. Illassa kuullaan mm. tulkintoja Aleksis Kiven runoista ja Ilmari Kiannon innoittama Irwinin laulu Ryysyranta sekä Vokin hittejä, mm. Rakkauden kielellä, Elävällä mielellä, Elämän kulkurit ja Kyllä maalla on mukavaa.

 

Anjalan kartano

KLO 13 Tarja Jussilan sukuromaani Torpparin tytär Anjalan Junkkarilta
Anjalan kartanon yläsalissa kirjailija ja sukututkija Tarja Jussila esittelee uuden teoksensa Torpparin tytär Anjalan Junkkarilta. Kirjassa liikutaan 1800-luvun lopussa Anjalan kartanoiden mailla, pappilassa, kirkossa ja torpissa sekä Norjan sahalla Kotkassa. Onnekas tapaaminen Mathilda Wreden kanssa auttaa torpantytär Liisan eteenpäin työelämässä. Haastattelijana Marja-Riitta Ukkola.

Vapaa pääsy, tarjolla pientä purtavaa.

 

Kirjoitustyöpajat eri kohteissa

Leena-Kaisa Laakso , Vapaa toimittaja, kirjailija, kirjoittamiskouluttaja (Samoa Stories)

 

KLO 10-11 Koivusaari -SÄÄVARAUS!

Kirjoitustyöpaja japanilaisen metsäkylpyjen hengessä, luonnonhelmassa, eri aisteja viritellen.

Tarvittaessa kuljetus Wanhalta Rautakaupalta, ilmoita etukäteen nfo@kymilibri.fi jos tarvitset kyydin (2km)

KLO 12-13  Anjalankosken teatteri, lähimaastossa ilman salliessa

Kirjoitustyöpaja kaupunkiluontoa hyödyntäen. Opastus Wanhalta Rautakaupalta (100m)

 

Kirjoituspajoihin erillismaksu 10e/hlö sis.alv , molemmat pajat 15e/hlö

Ilmottautumiset:  terhi@kymilibri.fi

 

Ravintola Vanha Viiala, Kenraalintie 8 Myllykoski

KLO 20 Kapakkanäytelmä

Yleisö ja henkilökunta on mukana näytelmässä, joka on dramatisoitu Joki-kirjoituskilpailuun saapuneen tekstin pohjalta. Rooleissa Leena-Kaisa Katajala, Ritva Muhonen, Touko Lehto ja Jorma Liukkonen.

 

KLO 21 JTG-bändi

Vanha Viiala klo 21–01

Kirjamessujen lauantai-illan huipennuksena Kulttuuritalo Wanhan Rautakaupan housebändinä tutuksi tullut JTG esittää paikallisessa pubissa huikean kattauksen maailmanmusiikkia, jossa ainekset koostuvat soulista, afro-rockista, bluesista, folkista ja reggaesta. Kaikki kappaleet ovat omia sanoituksia ja sävellyksiä. Laulukielinä ovat suomi, englanti, ranska ja fulaninkieli.

 Sisäänpääsymaksu 5 euroa, lipunmyynti alkaa klo 21.

 

Kirjaristeilyt 2

lauantai, 20.7.2019 17:00 — 20:00

Idän ja lännen rajajoella

YLE:n ulkomaankirjeenvaihtaja Mika Hentunen virittelee keskustelua Kymijoesta idän ja lännen rajana sekä Trumpin ja Putinin politiikasta. Mika saapuu asemapaikaltaan Washingtonista kirjamessuille julkistamaan reportaasikirjansa Miehemme maailmalla. Kaakkois-Suomessa kasvanut Mika ujuttaa myös dekkareihinsa vanhan kotiseudun tapahtumia ja suurvaltapolitiikkaa.

 Maksullinen 45 euroa

 

 

 

 

 Koko päivän lasten piirrustusnurkka/kilpailu Wanhan rautakaupan sisätiloissa / Mötto Oy

 

Sunnuntai 21.7.

Kulttuuritalo Wanha Rautakauppa, kirjakauppa ja galleria

 

KLO 10 Kirjailijan kanssa aamukahvilla

Aamiaisrupatteluun osallistuvat kaikki paikalla olevat messujen kirjailija-vieraat.

 

KLO 11.45 Olipa kerran - kunnes eräänä päivänä!

Piia Kleimolan draamatyöpaja 6-13- vuotiaille. Työpajassa  käytetään tarinoita ja teatterin keinoja. Ryhmän jäsenetovat sekä tarinan kertojia että sen henkilöitä. Tässä työpajassa ei ole pakkoa, oikeaa, eikä väärää! Kesto noin 1 h.

 

KLO 14 Kiukkupurkin rakennuskurssi 5-8-vuotiaille

 Tuleeko sinullekkin joskus suuttumus tai harmistus tai raivostus keskellä kaunista kesäpäivää? Minullekkin toisinaan. Tule kuuntelemaan ja kertomaan tarinoita kiukusta, raivosta ja suuttumuksesta ja tekemään kanssani omaa pientä kiukkupurkkia kotiin vietäväksi. Mitä ne sellaiset kiukkupurkit oikein ovat? Ota halutessasi oma, joskus kiukustuva, aikuinen mukaasi Marja Horbachin sanataidepitoiseen kiukkupurkin rakennustyöpajaan. 3-7-vuotiaille.

 

 

Wanha kirjahalli, kulttuuritalo Wanhan Rautakaupan piha

 KLO 10 Messukirjakauppa ja markkinatori aukeavat

 

KLO 10 Lastenmusiikkiyhtye Vokki-Myyrät: Suunnistus satujen metsään

Yhtyeen 10-vuotisjuhlakiertueen konsertti ja musiikkihetki, kesto n. 40 min. Ohjelmistossa tuttuja kansanmusiikkihenkisiä myyrähittejä ja mm. Grimmin satuihin pohjautuvia uusia veikeitä tulkintoja. Vauhdikasta, osallistavaa lastenmusiikkia. Kaikki pääsevät leikkimään, laulamaan ja tanssimaan Vokki-Myyrien tahtiin.

 

KLO11 Messumysteeri

Mysteerinmurtajat- nuortenkirjasarjan kirjoittaja Ilkka Mattila antaa ohjeet kilpailuun, jossa ratkotaan puhelimen QR-koodinlukijalla messu-mysteeriä. Mysteeri ratkotaan omaan tahtiin ja palkinnot noudetaan kirjahallista. Yli 10-vuotiaille.

 

KLO 13 Heppatyttöjä!

Kirjailija Asta Ikonen kertoo heppa- ja ponikirjoistaan ja haastattelee Ponikartano-kirjasarjansa kansikuvatyttöjä Aura Silventoista ja Bea Vallgrenia ratsastuksesta harrastuksena, hevosten hoidosta, leireistä ja kilpailuista. Aura ja Bea ratsastavat Porvoon Ratsutallilla.

 

KLO 14 Katteilla kaunista

Työnäytös Wanhan Rautakaupan etupihalla: viheraluemestari Merja Naroma leikittelee katemateriaaleilla ja näyttää, miten erilainen ja -värinen kate saa kasvitnäyttämään erilaisilta.

 

KLO 14 Sippolan perinnekirjan esittely

Myllykoskenseudun kotiseutuyhdistyksellä on laaja julkaisutoiminta, sunnuntaina kirjahallissa esittelyssä kielentutkija Matti Punttilan uutuuskirja.

 

KLO 15-16  Erkki Kupari- Keinuuko kummitus?  

Erkki Kupari vetää 4-7-vuotiille lapsille tuokion, jossa luetaan runoja ja jutellaan niistä. Vanhemmat ovat tervetulleita mukaan.

 

 

Keilahalli 

KEILATURNAUS WANHA RAUTAKAUPPA OPEN

KLO 12   Keilaturnaus kirjailijat vastaan Myllykosken joukkue

Myllykoski tunnetaan keilahallista, patruuna Walden rakennutti keilaradat jo 40-luvulla paperitehtaan työntekijöiden vapaa-ajan harrastukseksi. Nykyinen 4-ratainen myllykosken keilahalli toimii MyPa-talon yläkerassa osoitteessa Koulutie 1. 

 

Kirjamessuilla aloitetaan uusi turnaus: Myllykoskella vierailevat kirjailijat kisaavat kolme sarjaa paikallista joukkuetta vastaan. Joukkueessa voi olla 4-8 keilaajaa- ja runsaasti kannustusjoukkoja. Ilmoittaudu mukaan 

info@kymilibri.fi  Maksuton tapahtuma.

 

Turnauksen selostaa urheilutoimittaja Pertti Tapola.

 

 

Kirjailijaristeilyt 3

 

sunnuntai, 21.7.2019 14:00 — 17:00

Kartanoiden ja torppien elämää 1800-1900-lukujen taitteessa

Kirjailija Tarja Jussilan kirjassa Torpparin tyttö Anjalan Junkkarilta torpantyttö pääsee Mahilda Wreden avustuksella Kotkaan Norjan sahalle konttoritöihin ja sieltä lähelle omaa kotikylää Ummeljoen sahalle. Veneretkellä keskustellaan kirjan miljööstä, Anjalan kartanon ja Rabbelugin historiasta ja seudulla asuneista suvuista.

 Maksullinen 45 euroa

 

 Koko päivän lasten piirrustusnurkka/kilpailu Wanhan rautakaupan sisätiloissa / Mötto Oy

 

 

_______________________________________________________________________________________________________________